De ce sunt un designer diferit

 

M-a întrebat cineva zilele trecute de ce nu design interior, simplu? Care-i faza cu HOLISTIC? Ce e așa special și cum de m-am apucat să fac asta. 🤔

Și am stat serios să mă gândesc.

Și mi-am amintit ÎNCEPUTUL.

Făcusem deja trecerea de la arhitectură la design, începusem să am proiecte de amenajări, eram în priză.

Și nu mai știu exact de ce, probabil dintr-o curiozitate care mă caracterizează și dintr-o dorința de a afla tot ce mișcă despre design, am zis hai să învăț și despre Feng Shui, să văd care-i treaba că peste tot aud.

Am studiat eu acolo, am cumpărat cărți, i-am vânat pe cei mai șmecheri de la noi din țară, m-am uitat la o mie de filmulețe – cred că o perioadă numai Feng Shui am visat.

Buuun. Dar teoria ca teoria, trebuia să pun și în practică.

Așa că am zis hai s-o facem, i-am spus prietenului meu că dau peste cap toată casa, să fie pregătit, și am început. 😅

Am împărțit casa în sectoarele alea 9 ale lor (nu știu dacă știi, sunt 9 domenii principale din viață care se suprapun peste planul casei, legate de familie, sănătate, carieră, iubire, bani etc) și am decorat fiecare zona cu obiecte având culori și materiale specifice domeniului respectiv (lemn, metal, apă, foc, pământ).

✨A fost super fun. M-am distrat. Dar na, pt mine e mișto să schimb orice prin casă, dacă vrei să mă faci fericită dă-mi un spațiu și lasă-mă să mut și să decorez.

Și uite așa, a doua zi prietenul meu a rămas mască.😲

Peste tot prin casă erau chestii pe care nu le mai văzuse înainte, care nu erau până atunci la vedere sau care stăteau în altă parte.

Problema e că zonele astea se suprapuneau aiurea peste configurația casei noastre.

De exemplu țin minte că în bucătărie se întâmpla să fie zona carierei (amuzant, nu?) așa că am pus eu acolo o machetă de la un proiect (mergea și pentru mine și pentru el, că suntem amândoi arhitecți), dar în același timp culoarea pe care trebuia s-o folosesc era negru și materialul era apă – so am mai pus o vază cu flori și un cristal mare negru de turmalină.

Eram acoperită :))😎

În mijlocul casei (cel mai important loc în Feng Shui care reprezintă sănătatea – culoarea galbenă, pământ) la noi era scara, foarte drăguță de altfel dar sub ea banda de alergat.

Definitely a no no. Trebuia să fac ceva.

Am mutat banda de alergat și în locul ei am pus un ghiveci mare (pământ) și un tablou cu mult galben.

Mergea. Și arăta și bine, culmea :))🤘

Și nu mai continui, că înțelegi ce vreau să spun, cert e că am vrut să duc experimentul ăsta până la capăt să văd dacă chiar se simte ceva special cu acest lăudat Feng Shui.

Și da, s-a simțit!

Am devenit mult mai conștientă de fiecare domeniu din viața mea, văzând obiecte care-l reprezintă non stop în jurul meu. 👀

Asocierile de culori, materiale și obiecte speciale poziționate strategic au făcut împreună un fel de foc de artificii în creierul meu și m-am simțit mai conectată ca oricând la tot ce se întâmpla în viața mea.

Probabil autosugestia și efectul placebo și-au făcut treaba bine, dar hei, cui îi pasă dacă s-a simțit o schimbare?

Mi s-a părut chiar că în perioada aia au înflorit toate – și cariera mea, și relația de cuplu, și cea cu familia, și cu mine însămi.🌹

Dar stai, nu fac aici reclamă pentru Feng Shui. Nu mă omor după el.

Deși îi apreciez valoarea, nu e pentru mine.

Dar recunosc că de aici a venit pasiunea mea pentru un alt fel de design.🙏

În timp, aprofundând Feng Shui-ul, am înțeles că e ca yoga – super comercializat și practicat superficial.

Adevărata lui practică și artă e cunoscută de puțini și ține de alte lucruri, de energiile formelor de relief învecinate și alte aspecte în care am zis că mai bine nu mă bag dacă nu vreau să devin un specialist.

Am preferat să-mi creez propriul Feng Shui.🙃

M-am gândit.. cum ar fi să amenajez spații cu obiecte care au o semnificație, care trezesc amintiri și au ceva de comunicat?

Spații cărora să le pun anumite intenții, în funcție de ce stări vreau să trăiesc acolo?😇

Spații care se compun din obiecte și materiale care mă fac să-mi amintesc de intențiile pe care mi le-am pus?

De exemplu, cum ar fi ca bucătăria să fie locul în care vreau să gătesc cu iubire (ca să fie mâncarea mai bună) și să mănânc conștient și lent (ca să diger mai bine)?

Pentru mine poate un blat de bucătărie mat, verde pal, m-ar inspira să gătesc mai liniștită și aș mânca mai atentă la o masă rotundă, din lemn de nuc (bine, pentru tine ar fi total alte materiale, culori și forme dar ai înțeles ideea).

Și uite așa s-a născut în mine încet încet, o filozofie a unui design de care nu auzisem și pe care îl găseam mult mai special decât ce învățasem eu în facultate.🔥

Simțeam totuși că trebuie să existe deja așa ceva.

Și într-adevăr, căutând în afară, am găsit designeri din alte țări care practică ceva asemănător.

De aici vine Holistic. 🥰

Pentru că pe lângă însușirile caracteristice ale unui design interior obișnuit (principii funcționale, estetice, reguli de poziționare și asociere, combinații armonioase de culori, materiale, forme, texturi) are partea asta de personalizare a tuturor elementelor pe baza intențiilor și scopurilor pe care ni le propunem.

Practic designul holistic te super conectează pe tine ca ființă cu spațiul în care trăiești.☯️

Și îți transformă casa într-un instrument de care tu te poți folosi ca să-ți duci viața la următorul nivel.

Am spus de multe ori că locuința noastră e ca un organism complex în care noi trăim.

Scopul meu a fost să fac cumva să transform această entitate, înăuntrul căreia existăm o mare parte din timp, într-un prieten și aliat în planurile noastre personale.💗

Și uite așa am ajuns să dezvolt, să practic și să iubesc designul holistic.

Sper că am răspuns la întrebare 😀

Și în final, o să-ți reamintesc că, dacă și tu vrei să ai o casă altfel, care te sprijină concret în acțiunile tale și te inspiră să devii persoana care îți dorești să fii, mi-ar plăcea să te ajut.🤗